Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Är du duktig på att uttrycka dig i skrift? Behöver du en extra inkomst, kanske ett jobb på nätet som du kan utföra på distans? Då kan ett extraknäck som frilansskribent vara något för dig!
Men hur kommer man igång som frilansande skribent? Kan man verkligen tjäna några pengar på det? Hur mycket tjänar man på att skriva texter? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att kunna tjäna pengar som frilansskribent.
Ett tips till dig som ska frilansa: Välj rätt egenanställningsföretag. Det är det enklaste sättet att fakturera om du inte har ett eget företag.
Det är stor skillnad i avgift mellan de olika aktörerna på marknaden som kan ta från 2 procent, upp till cirka 10 procent i avgift per faktura.
Det mest kostnadseffektiva alternativet jag hittat är Invozio som tar 2% i avgift.
Se även min kompletta sammanställning av egenanställningsföretagen.
Innehåll
Var hittar man jobb som skribent?
Det finns flera olika sätt att gå tillväga om du vill prova på att tjäna pengar på att skriva texter. För att göra det lättöverskådligt skulle vi kunna dela upp det i ett par kategorier:
Vi ska nu titta lite närmare på dessa kategorier och se vad de innefattar.
Frilansplattformar – En del av gig-ekonomin
Det finns ett flertal stora internationella plattformar där kunder kan leta efter frilansare som utför tjänster de söker, och där frilansare kan annonsera ut sina tjänster. Tre av de största och mest välkända sådana plattformarna är:
- Fiverr
- Freelancer.com
- Upwork
Fiverr
Fiverr är en plattform som vuxit sig relativt stor under ganska kort tid. Från början erbjöds en massa olika jobb som kunde utföras för 5 dollar – därav namnet Fiverr. Sajten har sedermera blivit en stor plattform med frilansare och kunder spridda över hela världen som utför alla tänkbara typer av tjänster, från logodesign för 5 dollar, till kompletta musikproduktioner för tusentals dollar. Fiverrs utbud har ett oerhört brett spann, både vad gäller tjänster och priser.
När det kommer till skribenter finns det ett relativt stort utbud av frilansare, samt kunder, särskilt när det gäller texter på engelska, men även den svenska marknaden på Fiverr har en relativt hög omsättning.
En stor fördel med Fiverr, för såväl kunder som frilansare, är att det är väldigt smidigt att beställa tjänster på plattformen. Det fungerar i princip som i en onlinebutik där du klickar på den ”vara” du vill ha, betalar och inväntar leverans. Fördelar och nackdelar med Fiverr som frilansare skulle kunna sammanfattas såhär:
Fördelar:
- Enkelt att registrera sig och börja jobba – Det är väldigt låg tröskel för att komma igång på Fiverr. Alla kan ansöka och komma igång, vilket inte är fallet på alla liknande sidor.
- Lätt att få jobb – När du väl lagt upp dina jobb brukar det inte dröja alltför länge innan folk kan hitta dig och du får dina första jobb.
- Smidiga utbetalningar – Även om det tar några veckor från och med avslutat jobb så fungerar utbetalningarna smidigt.
- Bra app – Tack vare en välfungerande app är det lätt att snabbt kunna kommunicera med kunder även om du inte befinner dig ”på kontoret”.
Nackdelar:
- Hög avgift – Fiverr tar ganska höga avgifter. 20% på beloppet du tar för dina tjänster. Dessutom tar de en mindre avgift även på köpsidan. Utöver detta är de nästan lite väl påstridiga att uppmuntra köpare att lämna dricks efter arbetet, vilket de givetvis tar en serviceavgift för.
- Oseriösa aktörer – Eftersom det är så lätt att registrera sig och komma igång på Fiverr finns där en hel del oseriösa aktörer. Det händer att folk kopierar andra frilansares presentationer rakt av, stjäl design eller liknande. Ibland förekommer oseriösa förfrågningar, förslag som gränsar till olaglig verksamhet eller spam-kommentarer. Fiverr är dock förhållandevis duktiga på att rensa och blocka användare som beter sig olämpligt, men en del slinker igenom.
- Kunder med lägre budget – Då Fiverr har en bakgrund som en plattform där diverse tjänster säljs väldigt billigt, finns en tendens hos kunderna att ha en lägre betalningsvilja. Det är dock du själv som sätter priserna i slutändan och eftersom en svensk skribent inte behöver tävla mot till exempel frilansare från Asien eller liknande, uppstår inte samma hårda konkurrens som det kan göra inom andra branscher.
Freelancer.com
Freelancer är en annan stor plattform för frilansare inom en mängd olika yrkeskategorier. Freelancers modell bygger på att den som behöver hjälp med en tjänst kan lägga ut ett projekt och så får frilansare vara med och lägga bud på projektet utefter vilket pris de anser rimligt att jobba för. Hos Freelancer finns smarta funktioner som gör att du kan få betalt för delar av ditt arbete, för att inte riskera att betalning uteblir efter att en stor del redan är gjort.
En negativ sak med Freelancer, jämfört med Fiverr är att det är svårare att registrera sig, och processen att komma igång och jobba är mer komplicerad. Här är några för- och nackdelar med Freelancer.com som plattform för frilansskribenter:
Fördelar:
- Stort företag – Freelancer.com har funnits länge, de har kunder över hela världen och är erfarna inom frilansbranschen.
- Många potentiella kunder – Med Freelancer har du potential att nå ut till en stor mängd kunder och många stora företag har anlitat frilansare via plattformen.
Nackdelar:
- Höga avgifter – På tjänster kan avgifterna vara upp till 20%, på projekt kan de vara något lägre.
- Krångligt att komma igång – Det är en längre process att ansöka och det är inte säkert att du bli accepterad med din ansökan att jobba hos Freelancer.com.
- Andra avgifter – Freelancer tar vissa andra avgifter, utöver procent på ditt arbete. De uppmuntrar anställda att uppgradera till ”premiumkonton” för att kunna nå ut bättre till kunder, de tar höga växelavgifter mellan valutor och dessutom en avgift för konton som varit inaktiva under en viss tid.
Upwork
Upwork är en annan väldigt stor plattform skapad för att koppla samman frilansare med kunder som efterfrågar tjänster inom en mängd olika branscher och yrkeskategorier. Plattformen har mer gemensamt med Freelancer.com än med Fiverr och uppdragen tilldelas ofta via budgivning, där frilansare får lägga bud på olika uppdrag. På Upwork betalas vanligtvis arbeten per timme, vilket skiljer sig från till exempel Fiverr där det istället vanligen betalas per utfört arbete enligt överenskommelse.
Hos Upwork är det, precis som hos Freelancer, något mer komplicerat att ansöka om att få arbeta. Dels bedöms du utifrån dina erfarenheter och meriter, samt efter hur utbudet ser ut för de tjänster du vill erbjuda. Eftersom texter på svenska inte är en jättestor del av det som säljs på Upwork, finns ett relativt litet utrymme för skribenter som vill skriva texter på svenska. Det innebär helt enkelt att det kan vara svårare att få jobba hos Upwork, än på andra ställen. Här följer några fördelar och nackdelar med Upwork som frilansplattform:
Fördelar
- Erfarenhet – Upwork har funnits i många år och är en stor och välkänd plattform som huserar många frilansare världen över.
- Seriöst intryck – Upwork har en väldigt professionell framtoning och attraherar många seriösa företagare. Det innebär också att många frilansare kan ta skäligt betalt för sina tjänster, även om priserna pressas av budgivningen som ofta förekommer på projekt hos Upwork.
- Trygga betalningar – Det går snabbt och tryggt att få betalt för utfört arbete hos Upwork.
Nackdelar
- Tröskel för att komma in – Upwork gör en bedömning av dina meriter och i vilken utsträckning dina tjänster är efterfrågade. Det kan göra det svårare för en svensk frilansare att arbeta via Upworks plattform.
- Höga avgifter – Upwork har precis som andra plattformar hyfsat höga avgifter. De blir dock lägre ju mer du tjänar, vilket är ett bra incitament för att fortsätta jobba, även om det leder till att du tjänar mindre i början.
- Extra avgifter – Upwork har särskilda medlemstjänster där du måste betala för att få bättre möjligheter att hitta jobb.
Utöver dessa tre stora frilanssajter finns en uppsjö andra plattformar, vissa mer nischade inom specifika branscher, eller mot vissa marknader, andra mer generella. Nedan följer en lista på en mängd olika sajter för frilansare av olika slag.
När det gäller utländska sajter finns det nästan hur många som helst för skribenter som vill skriva på engelska. På de sajter vi listar här finns det möjlighet att erbjuda tjänster eller hitta jobb även på svenska:
- Toptal – Premium-tjänst med väldigt selektiv antagningsprocess. Svårare att få jobb men kan sannolikt betala bättre.
- Guru – Frilansplattform för alla möjliga yrkeskategorier.
- PeoplePerHour – Plattform som liknar Fiverr lite grann i upplägget, men med mindre aktivitet.
- Simplyhired – Rekryteringsplattform med en hel del distansjobb, till exempel jobb för frilansande skribenter.
Det finns även sajter specifikt riktade mot den svenska marknaden. Här är några av dessa:
- Hiroy – Plattform för kompetens inom digitala tjänster, allt ifrån content till tekniska jobb.
- Gigger – Svensk plattform för frilansare, lite som ett svenskt Fiverr.
- Webbjobb.io – Olika typer av webbjobb.
- Brainville – Förmedlare av uppdrag för konsulter, många uppdrag som passar olika typer av frilansare inklusive skribenter.
- Indeed – Stor plattform för arbetsförmedling. Genom att söka på jobb som kan utföras hemifrån kan du ibland hitta en hel del jobb som passar frilansskribenter.
- LinkedIn – På LinkedIn finns möjlighet att söka ”remote”-jobb, alltså jobb som utförs på distans. Det brukar finnas en relativt stor mängd tillgängliga jobb inom olika yrkeskategorier, inklusive skribentjobb till och från.
- Okelii – En plattform för projektbaserad arbetsförmedling. Har en del aktivitet och är gratis att använda, men medlemskapet kan även uppgraderas till ett PRO-medlemskap.
En nackdel som är genomgående för många av frilansplattformarna är de höga avgifterna. Frilansplattformar är ett bra sätt att komma igång som frilansare, men kan bli dyrt i längden då avgifterna äter upp en ganska stor del av kakan över tid.
Samtidigt är de ett bra sätt att hitta jobb du annars inte skulle kommit i kontakt med. Friheten att själv sätta priset på sitt arbete och jobba utifrån sina egna premisser är en stor fördel med yrket och det är definitivt värt att prova några av dessa plattformar för att se om det är något för dig.
Annons: Anlita skribenter och andra frilansare på Fiverr:
Om du gillar den här artikeln kanske du också skulle vilja läsa om hur du kan tjäna pengar på affiliate marketing, eller genom att delta i betalda undersökningar!
Företag som anlitar frilansare
Det finns många företag som erbjuder textinnehåll åt företag och hemsidor, så kallade contentbyråer. Dessa använder sig ofta av frilansskribenter, om de inte har ett eget team av skribenter in-house eller fast anställd personal på distans. Ett sätt att hitta frilansjobb kan således vara att ansöka hos denna typ av byråer. Några exempel på företag som anställer frilansskribenter är:
- Boostcontent – Stor contentbyrå som erbjuder content och översättningar på många olika språk.
- Contentor – En annan stor contentbyrå som anlitar många frilansare.
- Copypanthers – Översättning och content, erbjuder sina kunder allt ifrån bloggtexter, till SEO-content med mera.
- Stockholmsskrivbyrå – Stockholmsbaserad contentbyrå med en databas där du kan skriva in dig som frilansare för att bli matchad med eventuella jobb som passar din profil.
Detta var bara några potentiella arbetsgivare för dig som vill tjäna pengar på att skriva texter hemifrån. Det finns många företag som sysslar med att producera content och det går alltid att kontakta företagen för att kolla behoven av de tjänster du kan erbjuda.
Hitta egna kunder som efterfrågar dina tjänster
Ett sätt att komma runt avgifterna som tas av frilansplattformarna, eller av contentbyråer, är att själv leta upp kunder och inleda ett samarbete. Den här sidan är ett av mina sätt att potentiellt bli sedd av kunder som vill anlita en frilansskribent. Om du har en hemsida, en blogg eller liknande, kan du annonsera ut dina tjänster där.
Du kan även prova att kontakta företag eller andra hemsidor som ger ut mycket skriftligt innehåll. Det kostar ingenting att fråga om någon behöver hjälp med content, men du får vara beredd på att det kan vara tidskrävande och innebära en del arbete innan du hittar dina egna kunder.
Det finns flera fördelar med att arbeta helt på egen hand och sköta kundkontakten själv:
- Betalningar – Du väljer själv hur du vill ta betalt, vilket pris du ska ta och behåller i slutändan hela vinsten efter skatt.
- Villkor – Du sätter helt dina egna villkor och bemöter kunder utifrån dina krav och riktlinjer. Genom att bygga en direktrelation med dina kunder har du möjlighet till goda långsiktiga samarbeten utan yttre påtryckningar eller åsikter från arbetsgivare.
- Oberoende – Du är inte beroende av en viss plattform utan står på egna ben. Går du via ett annat företag eller en plattform för frilansare ligger ditt öde i deras händer och din framtid blir lite mer osäker.
Det går dock inte att komma ifrån att det finns flera negativa aspekter som följer med ditt beslut att stå på egna ben:
- Svårare att få jobb – Frilansplattformar och contentbyråer tar en avgift av en anledning, de lägger mycket resurser på att synas och skapa förtroende hos kunder. När du står på egna ben måste du istället anstränga dig för att hitta jobb, ingenting faller ner i dina knän av sig själv.
- Osäkerhet – Det finns en viss risk med att vara frilansare och egenanställd. Om du levererar ett jobb och inte får betalt måste du själv ta upp kampen för att få betalt. Denna risk är betydligt mindre med ett större företag i ryggen, som vanligtvis tar betalt på förhand och håller pengarna tills arbetet är slutfört.
- Större ansvar – När du är egenanställd ansvarar du för allt. Att betalningar sköts, du håller dina egna deadlines, sköter kundkontakter och måste själv hitta dina jobb. Det innebär en del extrajobb att hålla sig flytande och kunna jobba som frilansande skribent utan något stöd från ett företag eller en plattform att stå på.
En positiv sak med att vara frilansare är dock att du inte måste välja bara en arbetsgivare, eller ett sätt att hitta kunder. Du kan med fördel prova dig fram och leta efter kunder både via frilansplattformar, contentbyråer och genom att ge dig ut på egen hand för att hitta kunder.
Behöver man ha mycket erfarenhet för att jobba som skribent online?
Nej. Faktum är att du inte behöver ha någon erfarenhet alls för att komma igång egentligen. Men all relevant erfarenhet är förstås värdefull för att lyckas med ditt arbete som frilansande skribent online. Du behöver givetvis ha god vana av det skrivna ordet på det språk du vill arbeta med. Att vara frilansskribent är potentiellt ett väldigt bra jobb för studenter som har tid över och är vana att skriva mycket i samband med sina studier.
Vissa arbetsgivare ställer högre krav på dig som skribent och vill att du ska ha erfarenhet och vissa specialkunskaper inom diverse områden för att anställa dig. Men många frilansplattformar till exempel, kräver inget speciellt, utan det är upp till kunderna att avgöra om de vill anlita dig. Ju fler nöjda kunder du har, desto mer jobb kommer du se att du får, så det gäller att se till att leverera bra för att öka sina chanser att tjäna pengar som frilansare.
Hur mycket kan man tjäna på att skriva texter på nätet?
Hur mycket du kan tjäna på att jobba som frilansskribent varierar beroende på en mängd faktorer, såsom:
- Erfarenhet
- Hur snabbt du skriver
- Ditt rykte
- Relationen med dina kunder
- Hur du tar betalt
En oerfaren skribent bör inom hyfsat kort tid kunna uppnå åtminstone 100-200 kronor per timme före skatt. En mer erfaren skribent med gott rykte och seriösa kunder bör kunna uppnå åtminstone det dubbla. Det finns givetvis skribenter som tjänar mer än så, men dessa nivåer är inom ramen för vad som är rimligt att förvänta dig.
Men som frilansare varierar det ganska mycket från uppdrag till uppdrag hur mycket du kan tjäna. Om du tar betalt per ord kan vissa jobb resultera i en låg timlön om de är mer tidskrävande än du räknat med, medan andra går riktigt snabbt och blir lönsamma om de till exempel är inom en bransch du är välbekant med.
Ska man som frilansare ta betalt per timme eller en fast summa för sitt arbete?
När det gäller frilansare som lever på att skriva texter är det relativt vanligt att betalningen utgörs i ett fast pris per ord, men även timbaserad lön förekommer. Det finns både för- och nackdelar med båda dessa betalningsmodeller, för såväl skribenten som för kunden som beställer jobbet.
Ett pris baserat på antal ord ger ett incitament för dig som skribent att vara effektiv. Du fokuserar på ditt uppdrag och gör ditt bästa för att göra jobbet klart så snabbt som möjligt. Nackdelen från beställarens perspektiv är då att det också ger ett incitament för dig att fylla ut texten med fler ord, trots att de inte förhöjer värdet på innehållet.
Om priset istället utgår per timme har du som skribent ett incitament att fylla texten med kvalitet och noga gå igenom din text för att se att den är korrekt, relevant och har ett bra innehåll. Från kundens perspektiv finns då istället en uppenbar risk att tidsåtgången för skrivandet blir längre och priset blir dyrare räknat per ord.
När det gäller textens kvalitet är det upp till dig som skribent att leva upp till beställarens förväntningar, oavsett vilken betalningsmodell ni använder. Det är en smaksak vilket sätt du vill ta betalt och det kan vara bra att vara flexibel utefter kundens önskemål. Med erfarenhet lär du dig sedan vilken modell som passar dig bäst och vad som lönar sig för dig.
För vem passar det att jobba som frilansande skribent?
För att klara av att jobba som frilansskribent är det bra om du har lätt för att skriva, behärskar skriftspråket väl och faktiskt tycker att skrivande är roligt. Att vara skribent passar till exempel dig som:
- Vill ha en extra inkomst utöver din vanliga sysselsättning
- Är student med mycket tid över
- Vill kunna tjäna pengar på nätet och jobba på distans
- Vill ha ett extraknäck medan du jobbar på egna projekt
- Vill leva som digital nomad
Att prova på att ta några skrivjobb är det bästa sättet att ta reda på om det är någonting för dig. En kul grej med jobbet är att du lär dig en massa längs vägen. Allt ifrån allmänbildning inom alla de områden du får skriva om, till specialkunskaper till exempel inom SEO, content marketing, eller att skriva texter för webben.
Några saker att tänka på om du ska jobba som frilansskribent
Det är väldigt lätt att komma igång och tjäna dina egna pengar online genom att jobba som frilansskribent. Det finns några saker som kan vara bra att tänka på innan du sätter igång:
- Skatt – När du tjänar pengar som frilansare behöver du betala skatt på din inkomst. Om du fakturerar direkt till kund kan du till exempel använda en av de många lösningar som finns för privatpersoner att fakturera utan företag. I andra fall bör du själv kolla upp vad som gäller och se till att du betalar in rätt skatt på din inkomst.
- Tid – Som frilansare är du själv ansvarig för att ditt jobb levereras i tid. Du bör ha god framförhållning och planera ditt liv så att du har tid att göra de jobb du tar på dig.
- Tillgänglighet – Som frilansskribent har du stor frihet, men du bör ändå vara tillgänglig för kontakt med kunder. Genom att snabbt kunna svara på förfrågningar bibehålls en god relation med kunder, vilket skapar förtroende och förutsättningar för framtida samarbeten.
Sammanfattning
Att vara frilansskribent är ett enkelt och snabbt sätt att komma igång och tjäna pengar på internet. Det ger en stor frihet och är ett jobb som går att utföra på distans, när som helst och nästan var som helst.
Det finns flera bra sätt att hitta jobb, men ett av de enklaste är att börja genom att gå via en plattform för frilansare.
Oavsett om du är ute efter en ny karriär, eller bara vill ha en extra inkomst vid sidan av en annan sysselsättning, kan frilansskribent vara något för dig. Det kostar inget att prova på, så ge det en chans om du tycker att det låter intressant! Lycka till!
Letar du efter en skribent till en hemsida? Anlita mig! Läs mer om mina tjänster, eller kontakta mig nu och berätta om ditt projekt!