Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Gigger är ett så kallat egenanställningsföretag som ger människor utan företag eller F-skatt möjligheten att utföra arbeten och fakturera för det. De har även tjänster för företag, till exempel med att hitta personal, administration med mera. I denna artikeln fokuserar vi dock på deras tjänster för dig som frilansare.
Det är ingen omöjlighet att som privatperson utan F-skatt utföra arbeten och sedan fakturera företaget de utfört arbetet åt. Det som händer då är att det faller på det betalande företagets ansvar att hantera skatt och sociala avgifter. Det blir omständligt och krångligt för företaget och det kommer troligen att göra dig till en rätt oattraktiv kandidat.
Detta problem går enkelt att lösa genom att använda sig av ett egenanställningsföretag och tjänsten ”fakturera utan företag” som bland annat Gigger erbjuder. Det finns liknande aktörer på marknaden. Bland annat Cool Company, Frilans Finans med flera.
Innehåll
Är Gigger bra? (Omdöme i korthet)
- Gigger är en välfungerande och pålitlig tjänst för att fakturera utan eget företag.
- Avgiften ligger i skrivande stund på 3,5% på det fakturerade beloppet.
- Om du kommer att fakturera mycket hade vi försökt få ned avgifterna genom att välja en billigare tjänst, exempelvis Invozio, som är en ny favorit för oss inom denna typ av tjänst.
Hur fungerar det att frilansa genom Gigger?
Gigger är en plattform för företag, frilansare och gigsökare som de så passande kallar det.
Man börjar med att registrera ett konto, viket är väldigt enkelt och fort gjort. Sedan är man i princip redo att börja fakturera.
Har man redan en kund så behöver man bara faktureringsinformation till kunden för att kunna sätta igång att faktura. Om man föranmäler sitt jobb till Gigger så är man dessutom försäkrad under tiden man utför arbetet. Bra va? Samt att man kan välja att avsätta en del av lönen till pension, kanon!
När kunden betalat fakturan till Gigger så kan du se det på ”mitt saldo” när du loggat in på ditt konto på Gigger. Man kan antingen välja att låta pengarna ligga kvar där tills man behöver dem, alternativt att få dem utbetalda direkt till kontot. Man kan även välja att pengarna automatiskt överförs till kontot, direkt inbetalning från kund är gjord.
Hur lång tid tar det att få pengarna hos Gigger?
Man brukar få in pengarna på sitt konto ungefär en bankdag efter att kunden betalat Gigger.
Var är man anställd när man jobbar hos Gigger?
Man anställs av Gigger vid varje enskilt jobb man utför och fakturerar via Gigger. Det är Gigger som kommer att betala in skatt sociala avgifter till skatteverket. 31,42% i sociala avgifter, precis som det ser ut hos vilken svensk arbetsgivare som helst. Samt en skatt på 30% av bruttolönen.
Hur mycket av fakturabeloppet får man ut i handen?
- Du fakturerar företaget, det belopp ni kommit överens om. Gigger kommer att lägga på en moms på 25% på det beloppet men det påverkar inte storleken på din lön.
- Gigger tar ut sin avgift på 3,5%.
- Gigger drar sedan av 31,42% i sociala avgifter som de betalar in till skatteverket i ditt namn.
- Därefter så har man fått fram bruttolönen.
- På det beloppet ska det dras en skatt på 30%.
- Det ger oss en slutlig nettolön (Det man får ut i handen).
Lite krasst kan man säga att det man får ut i handen är ungefär hälften av det man fakturerar.
Vilka fördelar har just Gigger?
Gigger är en av de billigaste aktörerna på marknaden. De tar ut en avgift på 3,5% medan andra kan ta kring 5-6% för samma tjänst. Om man tar ett jobb som är utannonserad på Giggers plattform så tar Gigger endast ut en avgift på 1% av fakturabeloppet.
De ser till att man är försäkrad medan man arbetar och erbjuder möjlighet till pensionsavsättning.
Nackdelar med Gigger?
Användare anser att Gigger ibland har lite långsammare kundtjänst än sina konkurrenter, någon dags längre svarstid på mail.
Att man själv måste välja till pension skulle kunna bli en stor nackdel i framtiden. Speciellt om hela ens inkomst kommer från jobb som man fakturerar via Gigger och väljer att avstå pension.
Slutsatser
Många frilansare som har hittat Gigger, väljer denna tjänst framför andra, eftersom de har lägre avgifter. Det är den uppenbara fördelen. De kan dock sakna vissa andra förmåner som andra företag har, såsom effektiv kundtjänst, möjlighet att nyttja lokaler, bonusar och rabatter hos samarbetspartners.
Om du bara vill kunna fakturera utan företag och komma igång snabbt och billigt, är Gigger ett utmärkt alternativ.